Maja Gilbert Westholm (V) och Ulf Berg (M) samt en hand med mynt.
Maja Gilbert Westholm (V) och Ulf Berg (M). Foto: Christine Odén/Sverges Radio/Fredrik Sandberg/TT och Henrik Montgomery/TT

Ulf Berg (M): Helt fel fokus att titta på vinsterna

6:28 min

I dag presenterades den så kallade välfärdsutredningen som bland annat föreslår ett vinsttak för privata välfördsföretag. Hör Dalapolitikerna Maja Gilbert Westholm (V) och Ulf Berg (M) debattera frågan.

Under tisdagen presenterades den så kallade välfärdsutredningen där regeringens utredare, socialdemokraten Ilmar Reepalu, bland annat föreslår ett vinsttak för privata välfärdsföretag.

– Jag är nöjd så till vida att man förordar en vinstbegränsning. Skattemedlen ska gå till det som det är tänkt, inte till att företag ska kunna ta ut vinster, säger Maja Gilbert Westholm (V).

Regeringen har stöd av Vänsterpartiet i den här omdiskuterade frågan. Men från allianspartierna har kritiken varit hård, de menar bland annat att valfriheten kan gå förlorad.

– Det blir helt fel fokus om man tittar på vinsterna. Det är inge bättre att ha en landstingsdriven vårdcentral till exempel som intelevererar service, då får vi inte valuta för skattepengarna, säger Ulf Berg (M).

Tycker du att det är bra eller dåligt med ett vinsttak? Diskutera på vår Facebook-sida.

Är det inte viktigare att införa ett förbud mot slöseri med skattemedel i offentliga verksamheter som inte klarar av att leverera ett acceptabelt resultat? Kan en privat aktör leverera ett bättre resultat till samma eller lägre kostnad är det för mig ganska självklart vem som är bäst skickade att göra jobbet.

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".