Prova-på-kurs för brandmän

Just nu pågår en kurs för kvinnor som vill prova på brandmansyrket. Under tre dagar får tio kvinnor genomföra olika övningar i Borlänge.
Av de 195 anställda i räddningstjänsten Dala Mitt som rycker ut på larm är bara fyra kvinnor i dag. Men räddningstjänsten skulle gärna se fler kvinnor inom yrket. Därför genomför man nu dessa prova-på-dagar. Under kursen får kvinnorna läsa teori, men också pröva rökdykning och att klättra på stegar. - Syftet är att de ska få en inblick i vilka arbetsuppgifter det kan vara i jobbet. De ska också få känna på det fysiskt, vilka fysiska belastningar och krav det finns på en brandman, säger Staffan Willershausen, utbildningssamordnare på räddningstjänsten Dala mitt. - Det känns bra. Det är roligt. Man tror inte att det är så mycket tryck som det är, att man måste kämpa emot med hela kroppstyngden och alla muskler man har, men det är skitkul rent ut sagt, säger Victoria Nordahl från Borlänge.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".