Musikern Dotty Blue, Erika Iljero, på plats i P4 Dalarnas studio
Erika Iljero som gör musik under namnet Dotty Blue har medverkat i en bok om att vara musiker och mamma. Foto: Emma Hulander

Erika Iljero: Det pratas inte om att vara musiker och mamma

4:40 min

I den nya antologin Musiker & Mamma skriver elva kvinnor om hur de bollar sina liv mellan de två rollerna. En av dem av Erika Iljero från Falun som gör musik med bandet Dotty Blue- och dessutom har två barn.

– Det finns lite tabu att musik bara är en hobby. Det är inte helt självklart att man stänger in sig i ett rum och försöker skriva något för sin egen personliga utvecklings skull. Jag inbillar mig att det är mer legitimt att gå och dra en golfrunda, men jag behöver skrivandet för att må bra, säger Erika Iljero. 

Det är nog kämpigt för många mammor oavsett vad man sysslar med. Vad är utmaningen i att vara just musiker och mamma? 

– Det är ju lite flummigt, man har inte ett åtta till fem-jobb utan mycket handlar om flexibilitet, kanske att man måste ta ett gig med kort varsel. Är man mammaledig riskerar man att hamnat utanför, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista