Länets vårdlöner hänger inte med

Sjuksköterskorna i Sverige har haft den bästa löneutvecklingen bland vårdpersonalen i landsting och kommuner. Under 2000 och 2001 har sjuksköterskornas löner gått upp med 11 procent, men enligt Vårdförbundet i Dalarna hänger inte länets löner med i utvecklingen.
Vårdförbundet har undersökt lönerna för 2000 och 2001 och den undersökningen visar att sjuksöterskorna har haft den bästa löneutvecklingen inom vården. Under de senaste två åren har lönen ökat med 11 procent, sett över hela landet. Men det ser sämre ut här i länet, det menar Vårdförbundet Dalarna. - Vi tycker väl inte att vi har fått samma utdelning som övriga landet. Här har lönen gått upp ungefär fem procent. Jag tror inte att det finns så mycket ork att driva de här frågorna idag, säger Carina Andersson, sjuksköterska på Medicinkliniken på Falu lasarett. Nu börjar en ny lokal lönerörelse närma sig för sjuksköterskorna och Lars Strandberg, som är verksamhetschef på medicinkliniken i Falun, säger att det är viktigt att sjuksköterskelönerna i länet stämmer överrens med genomsnittslönen i landet. - Det är viktigt att ta fasta på de här uppgifterna. Det är också viktigt att vi har en diskussion om hur den här lönesatsningen mot sköterskorna, som är så välbehövlig, ska ske, säger Lars Strandberg. Lars Strandberg säger också att det är vikigt att landstinget bestämmer en lönepolicy för sjuksköterskorna. - Annars kan fullständigt kaos utbryta, säger Lars Strandberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".