En kartong med ägg
Fipronil använts för att bekämpa parasiter på hönsgårdar i Nederländerna och där man upptäckt att halter av fipronil funnits kvar i ägg som importerats. Foto: KRISTOF VAN ACCOM/TT.

Länsstyrelsen inför extrakontroller på ägg

2:56 min

Efter äggskandalen i Europa kommer Länsstyrelsen Dalarna införa extrakontroller på ägg för att försöka upptäcka det förbjudna ämnet fipronil.

–  Dels så kan det bli en nationell kontroll och då får vi provtagningsutrusning och så åker vi och tar prover. Det andra är att vi lägger in extra kontroller i vår egen verksamhet, säger Dalarnas länsveterinär, Olle Rydén.

Fipronil har använts för att bekämpa parasiter på hönsgårdar i Nederländerna och där man upptäckt att halter av fipronil funnits kvar i ägg som importerats.

Även länsstyerlsen i Västerbotten kommer att införa extrakontroller av fipronil i ägg. Det rapporterar Ekot, som frågat alla länsstyrelser i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".