Rektor i Ludvika: Migrationsverket dålig med sin information om flyktingelever

2:29 min

Rektor Kristin Hägglund på Fredriksbergsskolan i Ludvika är kritisk mot Migrationsverkets sätt att informera skolan om nerläggningen på flyktingförläggningar.

Elevantalet på Fredriksbergsskolan i Ludvika ökade från 50 till 100 under några månader i december 2015 på grund av flyktingvågen från Syrien. I våras hände det motsatta, när asylboendet i Fredriksberg avvecklades.

Migrationsverket lade i våras ner sammanlagt sju asylboenden i Dalarna varav fyra i Ludvika.

– Vi vet inte vart barnen har flyttat om deras nya skola inte kontaktar oss, säger Kristin Hägglund.

Det känns som att vi har gjort ett jättejobb under 1,5–2 år med några av elever, och man kan inte göra en bra överlämning som man vill göra. Så att inte någon elev ska börja om från början.

Migrationsverket svarar på kritiken i ett mejl till P4 Dalarna:

"Vi försöker att undvika att flytta skolbarn inför skolavslut, däremot kan vi inte alltid undvika det. När människor flyttar påverkar det såklart närsamhället. Kommunen måste ordna med skola, omsorg och andra nödvändigheter. Därför bjuder vi in till dialog med berörda verksamheter innan en flytt sker. Det är i första hand kommunen som informeras. Därför kommunicerar vi med kommunen innan vi informerar de boende om aktuell flytt - det är ett led i att säkerställa att de får ett bra mottagande dit de kommer."