Bild på dels en skylt med texten Psykiatrisk mottagning, dels på en person som står vid staketet på en bro.
Psykiatrin i Dalarna har inte lyckats fasa ut stafettläkare - något som patienterna märker. (OBS! Personen på bilden är inte samma som intervjuas.) Foto: Claudio Bresciani / TT

Ständigt nya stafettläkare - hon har tappat räkningen, och förtroendet

4:38 min

Otryggt och jobbigt att ständigt träffa nya stafettläkare. Så beskriver patienter själva situationen inom psykiatrin i Dalarna. En som drabbats är Jennie, som under åtta år träffat otaliga läkare.

Landstinget Dalarna har misslyckats med målet att psykiatrin ska vara fri från hyrläkare till september i år. I stället skjuts slutdatumet upp till januari 2019.

På våra sidor i sociala medier har det kommit flera reaktioner på den här nyheten: 

"Nya läkare hela tiden, jobbigt och berätta om och om och om hela tiden" 

"Börjar kännas lite otryggt. Var nöjd och tacksam förut men nu olika varje gång" 

"Väldigt väldigt dålig erfarenhet har jag av psykiatrin...." 

Jennie från Falun, som varit sjukskriven i åtta år, minns inte längre hur många läkare hon haft att göra med inom psykiatrin i Dalarna. 

– Det är drygt att om och om igen gå igenom allt det hemska jag fått stå ut med under min uppväxt. När man måste byta läkare hela tiden tappar man tryggheten och förtroendet, säger Jennie. 

 – Jag förstår henne, säger landstingsrådet Maja Gilbert Westholm (V). 

– Vi har misslyckats i Sverige som helhet med att komma tillrätta med det här med hyrläkare, och det här är egentligen första gången som vi i landstingen försöker att samarbeta och inte spela ut varandra vilket vi gjort tidigare. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".