Hedemoras socialdemokratiske kommunalråd Ulf Hansson och Södra Dalarnas Sparbank.
Hedemoras socialdemokratiske kommunalråd Ulf Hansson och Södra Dalarnas Sparbank i Stora Skedvi. Foto: Beatrice Åström och Erpo Heinolainen/Sveriges Radio

Ulf Hansson (S): Sparbanken har glömt bort sina rötter

7:50 min

Södra Dalarnas Sparbank får kritik från flera ledande politiker i Hedemora efter sitt beslut att stänga lokalkontoren i Stora Skedvi och Långshyttan.

I slutet av året bommar kontoren igen, och meningen är att den då nyöppnade banken i Säter ska ta över mycket av verksamheten istället.

– Jag tycker att de har tappat det lokala fokuset. Jag tycker att huvudmännen skulle ha tillfrågats i en sådan här sak. Styrelsen är inte heller sammansatt av lokala företrädare direkt, även där har man tappat den lokala förankringen, säger Ulf Hansson (S), kommunalråd i Hedemora.

Han får mothugg av Mirja Herrdin, vd för Södra Dalarnas Sparbank.

– Jag skulle inte säga att vi glömt bort våra rötter. Bakgrunden till beslutet är ökade kostnader att bedriva bank men också förändrade kundbeteenden. Vi ser att kunderna gör vardagsaffärerna i digitala tjänster och inte på bankkontor, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".