Jenny Rissveds vann OS-guld i fjol men tävlar inte på VM.
Jenny Rissveds vann OS-guld i fjol men tävlar inte på VM. Foto: Pontus Lundahl/TT

Stallchefen om Rissveds-bråket: En skam

Reklambråket runt OS-guldmedaljören Jenny Rissveds och hennes landslagskollegor i mountainbike eskalerar.

Åkarna stoppas från VM i Australien eftersom de vägrar att bära Svenska cykelförbundets sponsorer på hjälmar och glasögon. Thomas Frischknecht, Rissveds stallchef i Scott-Sram, är upprörd.

– De tryckte på för mycket och nu ska inte den olympiska mästaren tävla i VM, vilket är en skam. Det är en skam för Jenny, en skam för sporten och en mycket större skam för svensk cykling, säger Frischknecht till Pinkbike.

Schweizaren menar att åkarna skulle bryta mot europeisk lag om de skulle gå cykelförbundet till mötes – och därmed bryta sina personliga sponsoravtal.

Förbundet slår tillbaka.

– Det är jättestora pengar på spel. Vi är ett litet förbund. För dem är det big business, big money. Vi utgör ett hot, om det blir så att fler förbund följer efter och gör på samma sätt som vi och utnyttjar den här möjligheten, säger marknadschefen Anders Bromée till Expressen.

Mountainbike-VM avgörs mellan den 5 och 10 september i Cairns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".