Tre kvinnor sitter vid ett bord i ett klassrum, bredvid syns en bild på ingången till Färnäs skola.
Åsa Gilljam, Malin Ollén och Karin Elfving, lärare och rektor vid Färnäs skola i Mora. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg / Sveriges Radio

Lärarna i Färnäs har gjort om hela lågstadiet

3:45 min

Lågstadielärarna på Färnäs skola i Mora har slutat med traditionella klasser och blandar nu istället barn i olika åldrar i flexibla grupper. Vi får mycket mer tid till eleverna, säger de.

Det är tack vare pengar från regeringens satsning på lågstadiet som Färnäs skola i Mora har kunnat anställa en extra lärare och organisera om lågstadiet helt och hållet. 

Nu samarbetar lärarna mer och kan ha mer individuell undervisning.

– Vi får en helt annan relation med barnen och eleverna får helt annan lärartid, säger läraren Åsa Gilljam. 

– Jag märker att eleverna blir mycket tryggare med varandra, säger läraren Malin Ollén.

Rektorn Karin Elfving säger att hon vill införa det nya arbetssättet även på mellanstadiet. 

– Elevernas resultat är bra, och det är väldigt få kränkningar. Jag vill ju gärna att vi ser det här som ett exempel på hur viktigt det är med en bra grundbemanning från början, säger hon.

Lågstadiesatsningen fortsätter även i år. Regeringen delar ut totalt 2,3 miljarder kronor för det kommande läsåret, varav nästan 77 miljoner kronor går till Dalarna.

Läsåret 2015/2016 lyckades inte alla kommuner i Dalarna utnyttja bidraget och är därför återbetalningsskyldiga med sammanlagt 5,9 miljoner kronor. Det gäller Falun, Borlänge, Mora, Orsa, Gagnef och Ludvika, uppger Skolverket till P4 Dalarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".