"Jägarna gjorde rätt som sköt mot björnen"

Den björn som sköts i Övertänger i fredags kväll dödades trots att det tidigare bestämts att björnarna där ska få leva. Men polisen Bo Eriksson säger att självförsvar har man alltid rätt till, så jägarna gjorde rätt.
- Som jag ser det gjorde de här jägarna det enda rätta. Under tiden som björnen gick mot dem försökte de skrämma den, men det lyckades inte och då finns det bara det här att göra, att avliva björnen, säger Bo Eriksson. Det var Bo Eriksson som var vakthavande befäl i fredags kväll. Flera gånger under kvällen hade han kontakt med jägarna, och vid sjutiden ringde de och berättade att de hade lyckats skrämma bort björnen. Men så klockan nio ringde telefonen hos polisen igen. - Då ringer en av eftersöksjägarna och talar om att de är omringade av björnar. Under samtalets gång hör jag honom säga att nu kommer den emot oss, nu är den bara tio meter i från oss och sedan bröts samtalet. Björnen kom så nära att han bara slängde telefonen ifrån sig på backen för att kunna ta upp sitt vapen och skjuta. Det blev några oroliga minuter innan Bo Eriksson fick veta att det hade gått bra. - Efter ungefär fyra, fem minuter ringer de och meddelar att de avlivat en stor hanbjörn och de andra tre som fanns i närheten, som troligtvis var en mor med två ungar, hade sprungit till skogs. Det var i tisdags som den så kallade björnakuten, en rovviltsgrupp som består av bland annat länsstyrelsen, polisen och jägarna, bestämde att björnarna som besöker byn Övertänger skulle skrämmas bort med hjälp av bland annat knallskott och hundar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".