barn på förskola
Foto: Pontus Lundahl/TT

Leksand har särskilda rutiner för att motverka övergrepp i förskolan

1:51 min

Sättet man jobbar på för att förhindra sexuella övergrepp inom förskolan, skiljer sig från kommun till kommun. Leksands kommun har särskilda riktlinjer för att motverka övergrepp.

– Det är till exempel riktlinjer kring blöjbyten, toalettbesök och hur vi hanterar barn och personal vid vila, säger Linda Karlsson, avdelningschef för förskolan i kommunen.

En enkät som Ekot har gjort bland landets kommuner visar att ungefär en tredjedel av de nästan 200 kommuner som svarat har någon form av kommunala riktlinjer eller rutiner för att motverka sexuella övergrepp inom förskolan.

De kommuner som inte har särskilda riktlinjer hanterar istället frågan inom ramen för det vardagliga arbetet mot kränkande behandling.

Men Linda Karlsson i Leksand tycker att de särskilda riktlinjerna fyller en funktion

– Vi jobbar mycket med våra likabehandlingsplaner också. Men det här en specifik fråga som lyfts på olika sätt ute i media och bland människor och det har skapat en oro bland vårdnadshavare hur man faktiskt hanterar de här frågorna på förskolorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".