En kvinna, två män.
1 av 2
Ulf Kristersson men även Carl Bildt nämns som tänkbara efterträdare till Anna Kinberg Batra. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Två män
2 av 2
Ulf Berg, oppositionsråd i landstinget Dalarna och medlem i Moderaternas valberedning, och Carl-Oskar Bohlin, ordförande för Moderaterna i Dalarna. Foto: Henrik Montgomery / TT

Dalamoderat kan tänka sig Carl Bildt som ny partiledare

3:18 min

I första hand Ulf Kristersson – i andra hand Carl Bildt. De är dem som dalamoderaten Ulf Berg vill se som efterträdare till Anna Kinberg Batra. Partikollegan Carl-Oskar Bohlin är mer förtegen om vem han vill se som ny partiledare för Moderaterna.

Anna Kinberg Batra meddelade strax efter halv tio på fredagsförmiddagen att hon avgår som partiledare för Moderaterna – efter att hälften av förbunden krävt hennes avgång, däribland Dalarna.

- Jag är stolt över förtroendet jag fick att bli Moderaternas första kvinna som partiledare, sa Anna Kinberg Batra på sin presskonferens.

Nu spekuleras det i vem som kan efterträda henne som partiledare. 

– Ulf (Kristersson) har en bra bredd och går hem i teverutan. Jag tror att han kan ha möjlighet att få ihop det här till ett parti igen, säger Ulf Berg, moderat oppositionsråd i landstinget Dalarna och medlem i Moderaternas valberedning.

– Om han skulle tacka nej, får valberedningen ett svårt jobb. Ibland har jag sagt att man väl får fråga Carl Bildt, men jag tror väl inte att han ställer upp på den räddningsaktionen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".