Två små bilder på en kvinna och en man, en stor bild på en kvinna.
Moderaterna Ann-Britt Åsebol, Ulf Berg och Anna Kinberg Batra. Foto: Riksdagen samt Henrik Montgomery och Fredrik Sandberg/TT

Dalamoderater: Kinberg Batra bedömdes hårdare – för att hon är kvinna

3:11 min

Kvinnliga politiker bedöms hårdare än manliga, och det drabbade även Anna Kinberg Batra som ju avgått som partiledare för Moderaterna. Det menar hennes partikollegor i Dalarna: Ulf Berg och Ann-Britt Åsebol.

– Jag menar, Fredriks (Reinfeldt) frisyr eller vader har väl aldrig bedömts, säger Ulf Berg, moderat oppositionsråd i landstinget Dalarna tillika medlem i Moderaternas valberedning.  

– Det är ju otroligt sorgligt att det ska vara så förbaskat svårt 2017 för en kvinnlig partiledare att bedömas utifrån vad hon gör i politiken, fortsätter han.

Han får delvis medhåll av Ann-Britt Åsebol, moderat riksdagsledamot från Falun. 

– Jag tycker att kvinnor och män ska jobba på lika villkor, men jag är nog ändå benägen att säga att man bedöms på lite olika grunder.  

Ställs det andra krav på kvinnor än män?

– Nej, inte i grunden. Men sen, kanske speciellt i media, så vet jag att man tittar på hur personen är klädd, hur ser frisyren ut – och det tror jag inte man kommenterar kring män, utan det är kvinnor som får de kommentarerna, säger Åsebol.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".