Björnar på Skånes Djurpark.
Björnar på Skånes Djurpark. Foto: Fritz Schibli/TT.
Björnattacken i Orsa Rovdjurspark

Djurparker ser över säkerhetsrutiner efter björnattacken i Orsa

2:07 min

Den tragiska dödsolyckan i Orsa Rovdjurspark, då en djurskötare dödades av en björn, har lett till att andra djurparker har sett över sina säkerhetsrutiner.

På Skånes djurpark gör man nu fler, grundligare, kontroller.

– Vi har så klart kollat igenom våra rutiner och även ökat frekvensen på våra kontroller, säger Kasper Schumacher, VD på Skånes djurpark.

Den extra kontrollen infördes efter att en djurskötare på Orsa Rovdjurspark attackerats och dödats av björn som lyckats gräva sig in i det hägn där djurskötare och besökare höll på att lägga ut mat till björnarna.

Fler djurparker har påverkats av händelsen i Orsa. I Furuviksparken gick man igenom sina säkerhetsrutiner samma dag som händelsen inträffade, likadant i Ölands Djurpark, Nordens Ark i Bohuslän och Eskilstuna Zoo.

Och även om alla säger att de alltid har jobbat med säkerheten kring djuren så ledde händelsen till ett ännu större fokus.

– När sådant här händer är det klart att man får sig en tankeställare och ser över om det är någonting man kan förbättra, säger Per Arne Persson, driftchef på Borås djurpark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".