Länsstyrelsens bilder.
1 av 2
En hund och en bild från djurskyddsinspektionernas protokoll
2 av 2
Foto: P4 Dalarna/Länsstyrelsen Dalarna.

Djur far illa - kritik mot länsstyrelsens kontroller

4:04 min

Djurskyddsinspektörerna på länsstyrelsen åker ut och kontrollerar allt färre anmälningar av djur som misstänks bli vanvårdade. Det här får nu kritik av flera privatpersoner som vi varit i kontakt med.

Hundar som blir slagna. Katter som lämnas utan mat, och hästar som står i sin egen skit. Varje månad får Länsstyrelsen i Dalarna in omkring 50 anmälningar om djur som vanvårdas.

Siffror som P4 Dalarna tagit del av visar att allt färre av dessa anmälningar kontrolleras på plats. Istället utförs kontrollerna via telefon eller brev med frågor till djurägaren.

Karin Andersson, som egentligen heter något annat, anmälde en häst som for illa till Länsstyrelsen, och hon är upprörd över hur myndigheten hanterade ärendet.

– Länsstyrelsen ringde bara till hästägaren och frågade om hen flyttat hästen och fick ja till svar, och då avslutade dom ärendet. Men jag såg ju att hästen inte var flyttad, berättar hon. 

Länsstyrelsen har en annan bild av hur hästärendet hanterades.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".