En hund och en bild från djurskyddsinspektionernas protokoll
Foto: P4 Dalarna/Länsstyrelsen Dalarna.

Djurens rätt: Viktigt att djurskyddskontrollerna funkar

3:11 min

Allt färre anmälningar av djur som misstänks bli vanvårdade, kontrolleras av djurskyddsinspektörer på plats. Det här är inte bra, säger Moa Richter Hagert på Djurens rätt.

Hundar som blir slagna. Katter som lämnas utan mat, och hästar som står i sin egen skit. Varje månad får Länsstyrelsen i Dalarna in omkring 50 anmälningar om djur som vanvårdas.

Men siffror som P4 Dalarna tagit del av visar att allt färre av dessa anmälningar kontrolleras på plats av djurskyddsinspektörerna. Istället utförs kontrollerna via telefon eller brev med frågor till djurägaren.

– Det här är ju inte bra, djuren har ingen egen röst och kan själva berätta om sina missförhållanden, så det är viktigt att djurskyddskontrollerna funkar och att man kommer ut och ser hur djuren har det, säger Moa Richter Hagert, kommunikationsansvarig på Djurens rätt.

Länsstyrelsen säger att omkring 60 procent av de kontroller som djurskyddsinspektörerna åkte ut på under 2011 var obefogade.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".