En man står med händerna i sidorna vid ett bord fullt med uppdukad svamp och med skogen i bakgrunden.
1 av 3
Anders Janols är mykolog, alltså svampexpert, och sekreterare i svampföreningen Skogsriskan i Falun-Borlänge. Foto: Stefan Ubbesen / Sveriges Radio
Svampar av olika slag ligger uppdukade på ett bord.
2 av 3
Karl Johan (stensopp), kantarell, trattkantarell är kanske de främsta nybörjarsvamparna, men det finns fler goda matsvampar. Foto: Stefan Ubbesen / Sveriges Radio
Svampar av olika slag ligger uppdukade på ett bord.
3 av 3
Det finns också väldigt många svampar man ska akta sig för då en del kan vara dödligt giftiga. Tumregeln är att låta bli svamp man är osäker på. Foto: Stefan Ubbesen / Sveriges Radio

Tusentals ton svamp förfars i skogarna

1:35 min

Svampsäsongen pågår för fullt, men de flesta svampar förblir oplockade. De flesta plockar bara gul kantarell, säger svampexperten Anders Janols.

 – Flera av svamparterna är väldigt lätta att lära sig känna igen, även om det finns många fallgropar, säger Anders Janols som är mykolog och sekreterare i svampföreningen Skogsriskan i Falun-Borlänge.

Är svamp ett bra livsmedel? 

– Ja. Jag ser det främst som en krydda. Svamp har viss fiberverkan och sedan smak, och så har de mineraler, och några – som Karl Johan – innehåller faktiskt ganska mycket protein också.

Är det ett bra svampår?

– Hittills har det varit för torrt, men säsongen är nog inte förstörd, säger Anders Janols.

Men kom ihåg! Plocka bara svamp du är säker på!

Idag är det ju, "Svampens Dag" i Sverige. Stefan Ubbesen.

Ett inlägg delat av P4 Dalarna (@p4dalarna)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".