Delad bild. Ena visar hur vägen inifrån bilen kan se ut när man kör fort. Andra bilden visar en person i poliskläder som tittar i en apparat som mäter hastigheten på förbipasserande.
Under vecka 37 kontrollerar polisen i Dalarna och hela Sverige extra noga att bilisterna håller hastighetsbegränsningarna. Foto: Emil Langvad och Bertil Ericson / TT

Nu ska polisen kolla hastigheten extra noga

2:10 min

Varannan bilförare tror att det är viktigare att följa trafikrytmen än att hålla hastighetsgränsen. Det vill polisen ändra på under nästa vecka.

I morgon, måndag, startar ytterligare en nationell trafikvecka hos polisen och denna gång handlar det om att uppmärksamma hastigheter.

– I en nationell jämförelse har det under ett ganska stort antal år varit en viss överrepresentation i Dalarna när det gäller allvarliga trafikolyckor – trafikolyckor med dödlig utgång, bland annat, säger Mats Lagerblad, chef för polisen i Borlänge. 

– Och hastigheten är den utan konkurrens viktigaste faktorn för att sänka dödliga trafikolyckor och trafikolyckor med allvarliga personskador. 

Trots det tror varannan svensk att det är viktigare att följa trafikrytmen än att hålla hastighetsbegränsningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".