Regnbågstrappan i Falun med vit färg som slängts över den
1 av 2
Regnbågstrappan i Falun har saboterats två gånger på kort tid. Nazister har båda gångerna tagit på sig dåden. Foto: Martin Eriksson.
Mats Eriksson, ordförande RFSL Dalarna
2 av 2
Mats Eriksson, ordförande RFSL Dalarna. Foto: Helena Broström.

Efter sabotagen - nu höjs säkerheten på Dalapride

2:57 min

Efter flera sabotage mot HBTQ-rörelsen på många platser i landet, bland annat sabotaget mot regnbågstrappan i Falun idag, så höjs säkerheten på Dalapride.

Den regnbågsfärgade trappan vid Holmtorget i centrala Falun har återigen utsatts för sabotage. Enligt nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen så är det nazister som ligger bakom sabotaget. Det handlar om färg som målats och stänkts över regnbågsfärgerna.

Enligt nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen så är det nazister som ligger bakom skadegörelsen. Nazister tog även på sig sabotaget av flera regnbågsflaggor i Siljansområdet på sistone.

Det här var andra gången trappan saboterades på kort tid.

Och liknande har hänt på andra platsen i landet. I helgen som var stals regnbågsflaggor i Helsingborg, i Karlstad fick prideparadens ledare ta emot ett slag i ansiktet och i Kalmar försökte nynazister genomföra en motdemonstration i samband med prideparaden.

Flera attacker mot HBTQ- rörelsen på sistone från nazister, och snart är det dags för Dalapride, som nu väljer att höja säkerheten på evenemanget.

Hör Mats Eriksson, ordförande i RFSL Dalarna, i ljudfilen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".