En kvinna klädd i jacka och med händerna i fickorna tittar rakt in i kameran med allvarligt ansiktsuttryck.
1 av 2
Roza Güclü Hedin (S), riksdagsledamot från Falun. Foto: Stefan Ubbesen / Sveriges Radios arkiv.
Jan Lindholm (MP) på verandan till Lindsbergs kursgård utanför Falun. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg, Sveriges radio.
2 av 2
Jan Lindholm (MP). Foto: Matilda Eriksson Rehnberg, Sveriges radios arkiv.

Dalabänken ser fram emot riksdagens öppnande

2:51 min

Idag börjar riksdagens arbetsår och Dalabänkens 11 ledamöter är redo. Socialdemokraten Roza Güclu Hedin känner sig väl förberedd.

Redan kl 11 samlas ledamöterna för ett upprop. Socialdemokraterna börjar innan dess med ett ledamotsmingel på förmiddagen.

– Stämningen är mycket god, säger Roza Güclu Hedin(S). Sedan är det så klart en hel del som har hänt sedan augusti, med eventuella misstroendeomröstningar, som gör att det är lite spänt.

Politikerna har inte legat på latsidan fram tills nu, konstaterar Jan Lindholm (MP).

– De här senaste veckorna från mitten av augusti är nog den mest arbetsintensiva perioden vi har som riksdagsledamöter, när vi förbereder starten av riksdagsåret. Det är oerhört mycket konferenser, seminarier, väldigt mycket förberedelser för allmänna motionstiden och hur vi planerar arbetet inför det nya året.

För Rosa Güclu Hedin är dagen extra spännande på ett privat plan.

– Min åttaårige son ska få vara med och uppleva öppnandet, och det är väldigt stort för mig, säger hon.

Riksdagens arbetsår inleds kl 14. Efter en inledning av talman Urban Ahlin kommer kung Carl XVI Gustaf att förklara riksmötet öppnat. Sedan läser statsminister Stefan Löfven upp regeringsförklaringen, som visar vilka frågor regeringen tänker fokusera på politiskt under det kommande året.

Vid öppnandet deltar riksdagsledamöter, kungafamiljen, regeringen och andra inbjudna gäster. Kungssången och nationalsången framförs och det blir musik av trombonisten Nils Landgren. På kvällen är det konsert i Konserthuset i Stockholm. Allt enligt riksdagen.se. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".