Valsedlar och en plansch där det står kyrkoval
Jan Strid, universitetslektor vid Göteborgs universitet som har forskat om kyrkovalet, säger att valet handlar för mycket om partipolitik och för lite om kyrkliga frågor. Foto: Jan Ekströmer och Vilhelm Stokstad/TT.

Debatt: Varför ska politikerna styra över kyrkan?

7:16 min

I kyrkovalet är det flera av de politiska partierna som storsatsar. Men det finns också de som höjer rösten för att partipolitik inte bör ha någon plats i kyrkan överhuvudtaget.

– Jag tycker det är synd att samhällspolitiken kommit att prägla kyrkan, säger Anders Brunnstedt från Falun som representerar POSK, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan. Han menar att kyrkan behöver mindre partipolitik. 

Karin Perers, centerpartist från Avesta och ordförande i Kyrkomötet, håller inte med. 

– Det viktiga är att vi har människor som är varmt och hängivet engagerade i kyrkan och vet vad det handlar om. När centerrörelsen för fram kandidater i valet gör vi det utifrån att vi har en vision om hur kyrkan vill utvecklas. På ett sätt kan det bli tydligt för väljarna när de vet vilka frågor vi brinner för annars. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".