Kyrka
Foto: Linda Zinderland/Sveriges Radio.

Säger sig vara från kyrkan - försöker lura äldre på pengar

2:30 min

En man uppger sig samla in pengar för Svenska kyrkans räkning, och har de senaste två dagarna besökt flera äldre i Rättvik och Mora. Men det hela är en bluff.

Vid flera tillfällen de två senaste dagarna ska äldre personer i Rättvik och Mora ha fått besök en man som säger sig samla in pengar till Svenska kyrkan. Men mannen kommer inte från kyrkan.

– Svenska kyrkan samlar inte in pengar till barnverksamhet på det här sättet, säger Aina Björ, samordnare i Rättviks pastorat.

Polisen misstänker att det handlar om en och samma gärningsman som vid tre tillfällen lyckats stjäla pengar från äldre personer i Rättvik och Mora. 

– Signalementet på mannen är detsamma i de fall som polisen känner till. I tre fall har mannen lyckats stjäla pengar, i det fjärde fallet blev han bortjagad, säger Stefan Dangardt som är presstalesperson på polisen i Dalarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".