En gynstol i ett undersökningsrum.
1 av 2
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sara Hogmark på kvinnokliniken i Falun håller i ett cellprovtagningsinstrument. Framför henne i en gynstol ligger en person redo för provtagning.
2 av 2
Sara Hogmark på kvinnokliniken i Falun hoppas att fler kommer till cellprovtagning när den blir avgiftsfri. Foto: Maria Krums Vabins.

Läkare hoppas att gratis cellprov ska locka fler unga

1:34 min

Nu ska det bli gratis för alla kvinnor i hela Sverige att lämna cellprov som ska förebygga livmoderhalscancer. En förhoppning är att fler unga ska kunna testa sig.

Idag kostar det pengar att lämna cellprov, 150 kronor i Dalarna, men vid årskiftet blir det gratis. Det har Vänsterpartiet och regeringen kommit överens om.

– När det gäller de yngsta kvinnorna så är det färre i Dalarna som lämnar cellprov. Och det är en grupp som kan ha lite sämre ekonomi, så förhoppningsvis kan fler av dem delta nu, säger Sara Hogmark, mödrahälsovårdsöverläkare på kvinnokliniken i Falun.

Är så tacksam att vi har dessa kontroller. Jag fick mina förändringar upptäckta i tid, det är 30 år sedan. Kollar vartannat år nu.

Tycker att det är en självklarhet liksom mammografi, trots att det kostar... Prostatakoll för män borde också vara en självklarhet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".