Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Världens Barn 2017
Foto: Sveriges Radio.
Världens barn 2017

Tillsammans hjälper vi barn i världen

1:59 min

Världens barn är hela Sveriges gemensamma angelägenhet. Under två veckor pågår Radiohjälpens kampanj i P4. Pengarna behövs absolut, säger Radiohjälpens generalsekreterare Per Byman.

För att skänka pengar, ring 099-52014. Samtalet kostar 50 kronor och 45 kronor går till Världens barn.

I Världens barn-familjen ingår 15 stora hjälporganisationer, Afrikagrupperna, Barnfonden, Diakonia, Erikshjälpen, IM Individuell Människohjälp, IOGT-NTO-rörelsen, Islamic Relief, Lions, Läkarmissionen, PMU, Rädda Barnen, Svenska kyrkan, Svenska Röda korset, We Effect, public servicebolagen Sveriges Radio och SVT och Radiohjälpen.

Radiohjälpen är en garant för att pengarna kommer fram och gör skillnad. I Sverige engagerar sig dessutom närmare 45 000 frivilliga och det gör kampanjen till en folkrörelse, en förenad nationell solidaritetsaktivitet.

Hit går pengarna
I dag finns det många barn i världen som befinner sig i nöd. Barn som flyr från krig, som förlorar sina föräldrar, som tvingas till barnarbete eller prostitution med mera.

Organisationerna som är experter på katastrofhjälp flyger in vid översvämningar och andra kriser. Andra arbetar långsiktigt tillsammans med lokala organisationer för att hjälpa utsatta barn direkt, men också för att bygga upp strukturer, förändra attityder och påverka lagstiftning så att framtidens barn inte ska råka lika illa ut.

Hjälper på flera sätt 
Världens barn-pengarna går till många olika projekt, på många olika håll i världen – här är några exempel: katastrofförebyggande arbete i Bangladesh, barn- och mödravård i Tanzania, kost till undernärda i Kongo, våldsförebyggande arbete i Bolivia, kamp mot könsstympning i Mali och undervisning i flyktingläger i Jemen.

Fokus ligger alltså både på den akuta situationen och det långsiktiga förebyggande arbetet. Både med de barn som lyfts i media och de barn vars situation vi inte får höra.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".