Ogallrade respektive gallrad skog bredvid varandra.
1 av 2
Kommunens ogallrade skog till vänster och den privata skogsägarens gallrade skog till höger. Foto: Eva Rehnström.
Man i rutig skjorta sitter i en kontorsstol.
2 av 2
Bert Pilo är medveten om att kommunen ligger efter med gallring. Foto: Eva Rehnström.

Kritiker: Ludvika kommun missköter sin skog

3:29 min

En privat skogsägare tycker att Ludvika kommun missköter sin skog genom att inte gallra. Det i sin tur kan leda till att kommunen får sämre betalt vid en avverkning.

– Det är som att sköta om en bil. Sköter man den inte sjunker den i värde och sköter man den håller den sig bättre, säger den privata skogsägaren, som vill vara anonym.

Ludvika kommun äger cirka 1750 hektar produktiv skogsmark varav ungefär två tredjedelar är mer tätortsnära. Syftet med ägandet är, förutom att kunna få loss mark för byggande och exploatering, också att kunna erbjuda allmänheten ett friluftsliv.

Men skogen behöver skötas om, alltså gallras, för att den ska växa och må bra, och det är det arbetet man ligger efter med.

– Vi är mycket väl medvetna om att vi ligger väldigt långt efter, säger Bert Pilo som är skogsförvaltare på Ludvika kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".