Ett år till valet

Pressat inom äldreomsorgen i Hedemora - personal sjukskrivs

3:53 min

Stress och en känsla av otillräcklighet. Så är det för många som jobbar inom omsorgen i Hedemora. Det här har lett till att många sjukskrivs.

Ständig stress, ett stort ansvar och en känsla av otillräcklighet Det är verkligheten för många som jobbar inom omsorgen i Hedemora kommun.

Något som i flera års tid lett till att allt för många av personalen blivit sjukskrivna.

– Folk blir sjukskrivna så man blir rädd. Många är trötta och på gränsen till utmattning, säger en person som jobbar på ett äldreboende men som vill vara anonym.

Förra året var nästan elva procent av de anställda inom omsorgen sjukskrivna, trots att kommunen har ett mål som säger att max fyra procent av personalen ska vara sjukskriven.

– Sjuktalen har gått ner de senaste månaderna, och att vi nu inför sex timmars arbetsdag på prov inom hemtjänsten och tillsätter fler chefer hoppas vi gör situationen ännu bättre, säger Mona Forsberg, omsorgschef i Hedemora kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista