Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
BUP
1 av 2
Bristerna gör att BUP i Dalarna är en av de sämsta landstingen i Sverige när det kommer till att snabbt kunna hjälpa barn och ungdomar som behöver psykiatrisk hjälp. Foto: Linnéa Frimodig.
Kvinna utanför sitt kontor.
2 av 2
Anna Ståhlkloo är verksamhetschef på BUP i Dalarna. Foto: Susanna Hestréus/Sveriges Radio
Lyssna
(3:38 min)

BUP i Dalarna en av de sämsta i landet

Uppdaterat måndag 2 oktober 2017 kl 16.29
Publicerat måndag 2 oktober 2017 kl 04.47

Långa väntetider och stor personalbrist är två av de problem som BUP, barn- och ungdomspsykiatriska kliniken, i Dalarna tampas med. Och bristerna gör att BUP i Dalarna är en av de sämsta i landet.

Bristerna gör att BUP i Dalarna är en av de sämsta landstingen i Sverige när det kommer till att snabbt kunna hjälpa barn och ungdomar som behöver psykiatrisk hjälp. 

Enligt organisationen Sveriges kommuner och landstings statistik Väntetider i vården är landstinget Dalarna näst sämst i landet när det gäller att erbjuda en första bedömning och allra sämst på att erbjuda ytterligare behandling i tid.

– Det är cirka tio av 22 psykologtjänster som saknas, säger Anna Ståhlkloo som är verksamhetschef på BUP i Dalarna. 

Personalbristen gör också att vårdgarantin som säger att man ska få hjälp inom 90 dagar inte uppnås i hela länet. 

I början av året granskades avdelningen och fick i uppgift att se över patientflödet och effektiviteten eftersom de visade på omfattande brister. Detta presenteras i november.

Vad tänker då politikerna göra för att korta köerna? 

– Vi gör ett försök med specialistpsykologtjänster. Vi vet att nya medarbetare kommer att börja under hösten så att det blir en bättre bemanningssituation, säger landstingsrådet Maja Gilbert Westholm (V).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".