Emma och hennes barn och en bild på en soptunna.
Emma Lantz bor i centrala Djurås och är en av dem som är kritiska till sophanteringen. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg/SR, Fredrik Sandberg/TT.
Ett år till valet

Stinkande sopor upprör i Gagnef

4:06 min

Stinkande bajsblöjor, maskar och fåglar som sliter i avfallet. Det är konsekvenserna av att sopbilen numera bara tömmer soptunnorna i Gagnefs kommun en gång i månaden, menar flera Gagnefsbor.

Hur ser det ut där DU bor? Berätta gärna på vår Facebooksida.

Emma Lantz bor i centrala Djurås och är en av dem som är kritiska till sophanteringen.

– Ja i och med att vi har två blöjbarn så blir det ju så att blöjorna ska ligga i soporna i en månad. Och den stanken är ju inte trevlig, man skäms ju när det kommer hit folk, säger hon.

Det var förra hösten som man la om sophämtningen i Gagnefs kommun. För Johan Granlunds familj har det blivit svårt och få plats med alla sopor men det var först under sommaren när värmen kom som situationen blev riktigt illa med lukten, men inte bara det.

– Det blev maskar och ohyra. Man vågade ju knappt öppna locket det var så äckligt, berättar han.

Det kommunala bolaget Dala vatten och avfall som sköter sophanteringen i Gagnef säger att de flesta av deras kunder är nöjda, men att just familjer med blöjbarn kan uppleva problem och att de tittar på en lösning kring detta inför nästa upphandling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".