en krona
1 av 2
Foto: Anders Wiklund/TT
Elin Johansson
2 av 2
Elin Johansson hoppas att man kan se effekter av Borlänge kommuns projekt "Samling för jobb" redan i år. Foto: Sari-Anna Söderman, Sveriges Radio

Många får ekonomiskt bistånd i Borlänge

4:02 min

Andelen mottagare av ekonomiskt bistånd i Borlänge är bland de sju största i hela landet, visar Socialstyrelsens statistik från september. Kommunen hoppas på att bryta trenden genom en treårig satsning på jobb.

Ifjol fick 8,7 procent av alla borlängebor ekonomiskt stöd det vill säga försörjningsstöd och stöd till livsföringen i övrigt, visar en färsk statistik från Socialstyrelsen.

Det finns bara sex kommuner i hela landet där andelen biståndsmottagare är större än i Borlänge (Eskilstuna 9,4 procent, Katrineholm 9,0 procent, Högsby 9,0 procent, Malmö 9,6 procent, Filipstad 10,3 procent och Munkfors 9,3 procent.)

Borlänge kommun kommer att bryta trenden genom att satsa 20 miljoner kronor på ett en treårigt projekt som heter Samling för jobb lovar Elin Johansson, enhetschef för försörjningsstöd- och rehabiliteringsenheten i Borlänge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".