Fler tågvagnar ligger huller om buller över tågspåren strax utanför järnvägsstationen i Ludvika.
1 av 4
Enligt Trafikverket kommer det ta många dagar innan tågtrafiken vid Ludvika station är igång igen. Foto: Frida Danielsson/Sveriges Radio.
Tio vagnar har spårat ur i Ludvika.
2 av 4
Minst en vagn ska innehålla farligt gods, men de ska inte ha skadats i urspårningen. Foto: Frida Danielsson/Sveriges Radio
Tio vagnar har spårat ur i Ludvika.
3 av 4
Tio vagnar har spårat ur i Ludvika. Foto: Frida Danielsson/Sveriges Radio.
Fler tågvagnar ligger "huller om buller" längs tågspåret i Ludvika.
4 av 4
Foto: Frida Danielsson/Sveriges Radio.

Fortsatta störningar efter urspårningen i Ludvika

2:27 min

Tågtrafiken till och från Ludvika påverkas fortfarande efter att ett godståg i natt spårade ur i ett industriområde i närheten av ABB. Flera tåg ersätts med buss.

Larmet om urspårningen kom klockan 02.23 natten till i dag. 10 av godstågets totalt 36 vagnar ska ha spårat ur precis söder om järnvägsstationen i Ludvika.

– Just nu försöker vi hitta alternativa färdvägar för den tågtrafik som kan gå, sen har järnvägsföretagen ordnat med bussar som ska ersätta tågen som inte kommer förbi, säger Bengt Olsson som är presschef på Trafikverket.

Olyckan orsakar störningar i båda riktningarna på följande sträckor:

  • Borlänge-Hallsberg
  • Borlänge-Kil
  • Västerås-Ludvika

Enligt SJ kommer ett 50-tal tåg helt eller delvis att behöva ställas in och ersättas med buss det kommande dygnet. 

Statens haverikommission reser till Ludvika för att göra en förstudie om olyckan. Kommissionen har ännu inte bestämt om en utredning ska göras men ska samla in material från olycksplatsen för säkerhets skull. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".