Två personer sitter och ligger i en säng och ser nedstämda ut. En profilbild på en person som knappar på en mobiltelefon.
Genrebilder. Personerna på bilderna har inget samband med innehållet i artikeln. Foto: Sandra Quist och Fredrik Sandberg / TT

Så utbredd är prostitutionen i Dalarna

2:41 min

Hur mycket prostitution sker i Dalarna? Den frågan har tagits upp på en föreläsning i Mora i dag om prostitution, människohandel och tiggeri. 

Alla måste bli bättre på att reagera, säger Mia Schyberg, koordinator mot prostitution. Hör hennes tips på hur man kan agera i ljudklippet.

– Det är nätsidor, det finns appar. Bara på en av dem såg jag i dag elva annonser, säger Mia Schyberg, regionkoordinator mot prostitution och mot människohandel för sexuella ändamål.

Hon var en av föreläsarna i Mora där hon informerade personer vid olika myndigheter om sitt arbete och om möjligheten att ge stöd och hjälp vid misstanke om människohandel eller prostitution. 

– Vi har i landet tyvärr sett att det ökar främst bland utländska tjejer som kommer hit och skjutsas runt. Vi får indikationer på att det är olika nätverk som är verksamma säger Mia Schyberg.

Hon säger också att hotellpersonal blivit bättre på att slå larm till polisen när de fattar misstankar om att någon utnyttjar hotellrum för att sälja och köpa sex. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".