Googles högkvarter i USA
Foto: Marcio Jose Sanchez

Bekräftat: Google har köpt marken i Horndal

3:23 min

Avesta kommun bekräftade under fredagen att det är Google som har köpt 109 hektar mark i Avesta kommun, strax utanför Horndal.

– Det är en stor glädje och stolhet i Avesta kommun, vi har jobbat med det här i tre års tid och det är ett lagarbete, säger Lars Isacsson (S) som är kommunalråd i Avesta.

Avesta kommun sålde marken för 33 miljoner kronor. Tidigare har det blivit känt att det är datahallar som ska byggas på marken i Horndal. Men Avesta kommun skriver på sin hemsida att vad de känner till så finns det inga planer i dagsläget på att bygga ett datacenter där.

Google bekräftar också att man inte tagit beslut än om datahallar ska börja byggas.

– För närvarande har vi inga planer på att utveckla på denna mark, men vi vill säkerställa att vi har framtida alternativ för byggnation av datahallar i Europa om det är så att vår affär kräver det. Vi planerar inte att fatta beslut kring detta inom en snar framtid, säger Farshad Shadloo, kommunikationschef på Google Sverige.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".