Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Garnlav.
1 av 4
Envikens besparingsskog som äger marken ansökte om avverkning hos Skogsstyrelsen redan i somras. Men det var först när Naturskyddsföreningen slog larm tidigare under hösten som myndigheten märkte den som nyckelbiotop. Foto: Alva Snis/Sveriges Radio.
Avverkningen vid Lilla Björnberget norr om Enviken.
2 av 4
Avverkningen vid Lilla Björnberget norr om Enviken. Foto: Alva Snis/Sveriges Radio.
Mattias Ahlstedt från Naturskyddsföreningen vid maskinen som avverkade i skogsområdet.
3 av 4
Här trivs många små djur som inte klarar sig på ett öppet hygge, säger Mattias Ahlstedt, länsordförande i Naturskyddsföreningen. Foto: Alva Snis/Sveriges Radio.
Mattias Ahlstedt visar upp en garnlav som trivs i äldre tallskogar.
4 av 4
Mattias Ahlstedt visar upp en garnlav som trivs i äldre tallskogar. Foto: Alva Snis/Sveriges Radio.
Lyssna
(3:30 min)

Skyddsvärd skog avverkad trots miljöcertifiering

Uppdaterat tisdag 17 oktober 2017 kl 14.13
Publicerat tisdag 17 oktober 2017 kl 08.10

Skogen norr om Enviken klassades som nyckelbiotop av Skogsstyrelsen. I förra veckan avverkades den av ett miljöcertifierat bolag.

Envikens besparingsskog som äger marken lämnade in en avverkningsanmälan till Skogsstyrelsen redan i somras. Men det var först när Naturskyddsföreningen slog larm tidigare under hösten som myndigheten märkte den som nyckelbiotop. 

– Här trivs många små djur som inte klarar sig på ett öppet hygge, säger Mattias Ahlstedt, länsordförande i Naturskyddsföreningen.

Både markägaren och Boda Såg som köpt virket är miljöcertifierade och har som policy att inte avverka skog med bevarandevärden. Enligt Envikens besparingsskog skedde ett missförstånd och Boda Såg blev aldrig informerade om den nya klassningen. Istället avverkades upp mot fyra hektar skog.

– Det vet inte jag idag varför det inte gick fram, säger ordförande Erik Holmberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".