Samiska flaggor. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
1 av 2
Foto: Sameradion & SVT Sápmi.
Peter Egardt, kommunalråd, och en skylt där det står Älvdalens kommun
2 av 2
Peter Egardt (S) är kommunalråd i Älvdalens kommun, som varit en samisk förvaltningskommun sedan 2010. Foto: Sveriges Radio.

Samer bör klassas som urfolk anser kommuner

1:15 min

Samernas status som urfolk borde vara grunden till de samiska språkrättigheterna. Det anser flera kommuner, bland annat Älvdalen, i sina remissvar till utredningen om ny minoritetspolitik.

Peter Egardt (S) är kommunalråd i Älvdalens kommun, som varit en samisk förvaltningskommun sedan 2010.

Han säger att det varit en stor utmaning att leva upp till den nuvarande lagen, där samiska får användas i kontakt med myndigheter och där både barn- och äldreomsorg ska ges på samiska.

- Men för att ta nästa steg så måste samernas status som urfolk erkännas i förhållande till lagen. Får vi ytterligare tryck på oss lagstiftningsmässigt så tvingas vi prioritera detta ännu mer, säger Egardt.

Minoritetsutredningen i korthet

 • Alla Sveriges kommuner och landsting ska ha skyldighet att ha dokumenterade mål och riktlinjer för sitt minoritetspolitiska arbete.
 • En särskild myndighet ska följa upp tillämpningen av minoritetslagen.
 • Regleringen av de nationella minoriteternas rättigheter inom förskolan och äldreomsorgen ska överföras från minoritetslagen till skollagen respektive socialtjänstlagen.
 • Den nuvarande modellen med förvaltningsområden ska bestå. Deltagandet ska fortsatt vara frivilligt för kommunerna.
 • Lagtexten i minoritetslagen ska förtydligas. Bland annat ska förskola och äldreomsorg erbjudas helt eller till väsentlig del på finska, samiska eller meänkieli inom förvaltningsområden. (I stället för "helt eller delvis" som lagen säger idag).  
 • Förvaltningskommunerna ska ha skyldighet att fråga vårdnadshavare om de vill ha förskola på finska, meänkieli eller samiska.
 • Kommuner ska ha skyldighet att informera äldre som ansöker om omsorg om deras språkliga rättigheter.
 • Regeringen ska utreda möjligheten att inrätta språkcentrum för finska och meänkieli enligt modellen för de samiska språkcentrumen.
 • Skolverket ska granska läromedel för att utforska hur minoriteterna framställs i dem.
 • Statsbidrag till nationella minoriteters organisationer ska minst fördubblas, och det särskilda stöd som lämnas till Sverigefinländarnas delegation och Svenska Tornedalingars riksförbund ska höjas.
   
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".