Säng på ett sjukhus med patient i - man ser en fot.
1 av 2
Det bör vara vården och inte polisen som har ansvaret för personer som omhändertas för berusning. Foto: Bertil Ericson / TT
En av cellerna i polisens arrest i Borlänge. Bilden är arrangerad.
2 av 2
P4 Dalarna har ju tidigare avslöjat brister i tillsyn av berusade i polisens arrest här i Dalarna i flera fall där de omhändertagna avlidit. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg, Sverigesradio.
Arrestdöden

Liberalerna: Polisen ska inte behöva göra medicinska bedömningar

2:14 min

Det bör vara vården och inte polisen som har ansvaret för personer som omhändertas för berusning. Det föreslår Liberalernas rättspolitiske talesperson, riksdagsledamoten Roger Haddad i en riksdagsmotion.

Skälet är dels att avlasta polisen, dels att vården är bättre på att ta hand om människor.

P4 Dalarna har ju tidigare avslöjat brister i tillsyn av berusade i polisens arrest här i Dalarna i flera fall där de omhändertagna avlidit.

Efter vår granskning har Justitieombudsmannen konstaterat att det kan finnas skäl för att se över lagen, och det pågår också arbete i Dalarna för att skapa några tillnyktringsplatser på sjukhusen så att det inte bara finns fylleceller hos polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista