En ytterdörr öppnas, man ser en hand på handtaget.
1 av 3
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Tomas Ahlin framför en tegelvägg.
2 av 3
Tomas Ahlin, socialchef i Borlänge kommun, menar att förslaget är integritetskränkande. Foto: Alva Snis / Sveriges Radio
Agneta Nyvall i orange halsduk med en väg bakom sig.
3 av 3
Agneta Nyvall, moderat oppositionsråd i Borlänge som föreslår hembesök för alla som söker försörjningsstöd. Foto: Alva Snis / Sveriges Radio

Kritik efter krav på hembesök hos bidragstagare

2:18 min

Moderaternas förslag om hembesök för alla som söker försörjningsstöd lyfts nu i Borlänge. Integritetskränkande och olagligt menar socialtjänsten.

Förslaget gäller dem som söker försörjningsstöd, alltså det som tidigare kallades socialbidrag. Bland annat med argumentet att det skulle minska bidragsfusk.

– Jag tror vi i ett tidigare skede kan se och hjälpa till med andra saker när man gör hembesök, säger Agneta Nyvall, moderat oppositionsråd.

Men i en skrivelse rekommenderar kommunens socialförvaltning att motionen avslås. Bland annat med motiveringen att det strider mot lagen och att justititeombudsmannen (JO) i tidigare fall bedömt det som integritetskränkande.

– Det ses ju av många som att man får en stämpel på sig och det är inte så kul om en granne vet om, säger Tomas Ahlin, socialchef i Borlänge.

Uppdatering 27 oktober: Majoriteten av politikerna i arbetsmarknads- och socialnämnden sa nej till hembesök. Slutligt beslut tas i kommunfullmäktige i december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista