Högstadiet på Åkerö skola föreslås flyttas till Sammilsdalskolan som i så fall bara får elever i årskurserna 7-9.
1 av 2
Högstadiet på Åkerö skola föreslås flyttas till Sammilsdalskolan som i så fall bara får elever i årskurserna 7-9. Foto: Alva Snis/Sveriges Radio.
Helena Persson och Johan Nilsson är rektorer på Sammilsdalskolan respektive Åkerö skola vars högstadier föreslås slås ihop.
2 av 2
Helena Persson och Johan Nilsson är rektorer på Sammilsdalskolan respektive Åkerö skola vars högstadier föreslås slås ihop. Foto: Alva Snis/Sveriges Radio.

Oberoende konsult: Slå ihop högstadierna i Leksand

2:27 min

Bara ett kommunalt högstadium igen och nedläggning av skolan i Djura. De förslagen ska Leksands kommun nu ta ställning till.

Rapporten konstaterar bland annat att alla Leksands grundskolor överskridit sin budget det senaste året och att skolresultaten skiljer sig mycket mellan tjejer och killar i kommunen.

Lösningen menar konsultbolaget är att samla fler elever i liknande åldrar på färre skolor.

– Det är i grunden positivt att kommunen hela tiden tänker på hur vi bäst ska utnyttja de resurser vi har, säger Johan Nilsson, rektor på Åkerö skola. 

Samtidigt ser han också utmaningar med förslaget.

– Med bara ett högstadium finns det ingenstans att byta inom den kommunala grundskolan om en elev inte trivs, utan då är man där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista