En man i gul reflexväst framför en å i en skog. En helikopter flyger över ån.
Mikael Melin är miljöhandläggare vid länsstyrelsen Dalarna och är projektledare för arbetet med att tippa grus och sten via helikopter på ett femtiotal platser i Vanån, för tt återställa lekplatser för fisk som öring och harr och därigenom förbättra livsbetingelserna för flodpärlmusslan. Foto: Stefan Ubbesen / Sveriges Radio

Hundratals ton grus hälls ut i Vanån – för vattenlivets skull

2:49 min

Länsstyrelsen tippar under veckan ner 480 ton grus i Vanån. Det ska ge öring och harr lekplatser och öka flodpärlmusslans chans att överleva.

Grusuthällningen är den sista delen i det treåriga Vanåprojektet, som går ut på att återföra block, sten och grus som rensades från vattendraget under flottningsåren. 

Att sådant finns i vattnet är viktigt för fiskar och andra djur som lever där.

– Förhoppningen är att vi får igång en ordentlig reproduktion av öring och harr. Det blir ett bättre sportfiske på sikt, men sedan är också flodpärlmusslan helt beroende av att det finns öringyngel som den kan fästa sina larver på, säger Mikael Melin, miljöhandläggare vid länsstyrelsen Dalarna. 

Länsstyrelsen har fått nästan sex miljoner kronor i bidrag till Vanåprojektet från Havs- och vattenmyndigheten. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".