Skog i Gagnef
1 av 4
Gagnef kommun har nyligen köpt tomtmark i Djurås. Foto: Sari-Anna Söderman, Sveriges Radio
Marcus Blomqvist i skogen
2 av 4
Från den här tomten har man en fin utsikt över centrala Djurås, berättar Marcus Blomqvist, som är teknisk chef i Gagnef. Foto: Sari-Anna Söderman, Sveriges Radio
Tallskog i Malung-Sälen
3 av 4
En stor del av Malung-Sälens kommuns skog är tallskog. Foto: Sari-Anna Söderman, Sveriges Radio
Mats Larsson i skogen i Malung-Sälen
4 av 4
Mats Larsson är skogsförvaltare i Malung-Sälens kommun. Foto: Sari-Anna Söderman, Sveriges Radio

Gagnefs kommun saknar strategi för skogen

2:16 min

Gagnef är den enda Dalakommunen som varken har eller arbetar för att upprätta en skogsstrategi. Länets överlägset största skogsägarkommun Malung-Sälen har fått sitt skogsbruksprogram i år.

Gagnefs kommun äger sammanlagt cirka 400 hektar produktiv skog och 600 hektar naturskyddsområden. Den har ingen handlingsplan, strategi eller ett skogsbruksprogram som innehåller kommunens mål i hela sitt skogsägande.

– I och med att kommunen är ganska liten skogsägare jag tror att frågan har inte varit prioriterad, säger kommunens tekniska chef Marcus Blomqvist.

I Gagnef följer man flera separata skogsbruksplaner. I dag har ungefär hälften av skiftena en skogsbruksplan, och man håller på att få skogsbruksplaner för alla skiften.

Ett skogsbruksprogram är något relativt nytt även i Malung-Sälen som äger 15 000 hektar skog, berättar kommunens skogsförvaltare Mats Larsson.

– I samband med att vi certifierade oss i januari 2017 tog vi under 2016 fram ett sådant program. Det står mycket om certifieringen där. Det blir noggrannare planering nu. Man undviker misstag om man planerar på ett vettigt sätt i tid, säger Mats Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista