Mirette Ollila på äldreboendet Biskopsgården
1 av 3
Undersköterskan Mirette Ollila har lärt sig vårdfinska på en kurs som finansierades med finska förvaltningspengar i Ludvika. Foto: Sari-Anna Söderman, Sveriges Radio
Cecilia Lantz
2 av 3
Det blev ingen försättning till kursen i vårdfinska i år, berättar Cecilia Lantz, som är områdeschef för äldreomsorg i Ludvika. Foto: Sari-Anna Söderman, Sveriges Radio
Jessica Hedlund
3 av 3
Ludvika skulle ha behövt en finsk samordnare även i år, tycker kommunens utredare Jessica Hedlund. Foto: Sari-Anna Söderman, Sveriges Radio

En halv miljon i finska förvaltningspengar kan gå upp i rök

3:09 min

I år har Ludvika bara använt en bråkdel av statsbidraget som kommunen fått för att stödja finska språket, framför allt i äldreomsorg och förskola.

Ludvika har cirka 3 000 invånare med finsk bakgrund och är en av Dalarnas tre finska förvaltningskommuner. Och kommunen får drygt 550 000 kronor i statsbidrag per år för den finska förvaltningsverksamheten. I fjol använde man bara drygt hälften av det. Då fick kommunen tillåtelse för att överföra drygt 300 000 av pengarna till i år.

I år har man haft sammanlagt drygt 800 000 i potten. Men man har använt bara en liten del av det och ansöker om att få överföra pengarna till nästa år.

Enligt Jessica Hedlund, utredare på Ludvika kommun, så beror situationen till stor del på att Ludvika inte har haft en finsk samordnare. Nu har kommunen anställt en samordnare som kommer att börja på sitt jobb i januari 2018.

Att få överföra kommunens finska förvaltningspengar till nästa år är ingen självklarhet.

– Vi är restriktiva med det, säger utvecklingsledare Katarina Popovic från Stockholms länsstyrelse, som organiserar fördelningen av dalakommunernas förvaltningspengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista