Två män i säng med varandra, samt bild på ett klassrum. Montage.
Skolinspektionen håller på och granskar hur sexualundervisningen i skolan fungerar. Foto: Stig-Åke Jönsson / TT, Sandra Qvist och Jessica Gow/TT.

Frågetecken om sexualundervisningen i skolan

3:51 min

Många av länets högstadielärare kan inte svara på om sexualundervisningen på deras skola fungerar bra eller dåligt. Av de som svarat på en enkät som P4 Dalarna gjort svarar nästan hälften att de inte vet.

– Det här låter inte bra, säger Stefanie Luthman på Skolininspektionen.

– Varför finns det så många lärare som inte vet om sex och samlevnadsundervisningen är bra? Jag skulle kunna tolka det lite som att kanske sex och samlevnadsundervisningen inte står så högt på agendan på den skolan, fortsätter han.

Sex och samlevnad är inget enskilt ämne utan ska tas upp på många olika lektioner, allt från på biologin till på SO eller historielektioner. Men det är oklart hur väl den här undervisningen fungerar idag.

Därför har regeringen gett Skolinspektionen i uppdrag att granska sexualundervisningen, granskningen ska vara klar i februari nästa år.

Så här gjorde vi undersökningen:

* Vi vände oss till länets kommuner och bad att få epostadresserna till samtliga lärare på de kommunala högstadieskolorna.

* Totalt har 977 lärare fått undersökningen.

* Av dessa har 28,5 procent svarat, vilket är 265 lärare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".