Tuffa arbetsvillkor och låg status kan vara några anledningar till att turismutbildade personer ratar yrket tror doktoranden Kajsa Åberg.
1 av 4
Tuffa arbetsvillkor och låg status kan vara några anledningar till att turismutbildade personer ratar yrket tror doktoranden Kajsa Åberg. Foto: Malung-Sälens gymnasium.
Sophie Björklund, Louise Heed och Gabriel Grellsgård går sista året på turismprogrammet i Malung.
2 av 4
Sophie Björklund, Louise Heed och Gabriel Grellsgård går sista året på turismprogrammet i Malung. Foto: Alva Snis/Sveriges Radio.
Skidlärarprogrammet i Malung har många programspecifika kurser som naturguidning och marknadsföring.
3 av 4
Skidlärarprogrammet i Malung har många programspecifika kurser som naturguidning och marknadsföring. Foto: Alva Snis/Sveriges Radio.
Många elever jobbar några säsonger i Sälenfjällen för att sedan lämna branschen, säger yrkesläraren Heléne Aune.
4 av 4
Många elever jobbar några säsonger i Sälenfjällen för att sedan lämna branschen, säger yrkesläraren Heléne Aune. Foto: Alva Snis/Sveriges Radio.

Turismstudenter väljer bort branschen

2:24 min

Bara ungefär en tredjedel av de som gått en turismutbildning i landet jobbar kvar inom yrket. Det visar en avhandling från Umeå Universitet.

På Malung-Sälens gymnasium finns hotell- och turismprogrammet med inriktning skidlärare och freeride. Louise Heed går sista året där och har stora planer. 

– Jag vill gärna jobba utomlands, de har större backar där och mer snö.

Samtidigt känner yrkesläraren Heléne Aune igen att tidigare elever lämnat branschen när arbetsvillkoren blivit för tuffa.

– Det är ett problem. Det innebär att jobba många kvällar, nätter och helger, kanske tycker man inte att det är värt det. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".