Bildkollage med dels en sköterska som tar blodprov i en arm, dels en person som på rygg åker in i en strålningsmaskin, dels en ansiktsbild på överläkare Hampus Nugin.
Ett PSA-prov kan upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede -- men också många godartade former som inte kräver behandling, säger Hampus Nugin, överläkare vid kirurgkliniken i Falun. Foto: Dan Hansson / SvD / TT samt privat

Därför screenas inte män för prostatacancer

2:47 min

Hur vet man om man bör undersöka sig för prostatacancer? Överläkaren Hampus Nugin ger svar – och förklarar varför alla inte kallas till PSA-prov i nuläget.

Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancersjukdom och skördar ett par tusen liv om året. 

Men en förstorad prostata beror inte alls alltid på aggressiv cancer. Det är skälet till att sjukvården i dag inte erbjuder en bred screening genom PSA-prov. 

– Man såg att det blev en stor överbehandling av en del snälla varianter av prostatacancer, säger Hampus Nugin, överläkare vid kirurgkliniken i Falun. 

Samtidigt är det viktigt att upptäcka prostatacancer i tid – för när symptomen kommer kan sjukdomen ha gått långt. 

Besvär att reagera på är om det går trögt att kissa och man måste ksisa ofta, säger läkaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista