En brunbjörn och avspärrat område på rovdjursparken
Björnen (OBS: inte den på bilden) sköts till döds för att försöka rädda livet på 18-åringen. Foto: Claudio Bresciani, Ulf Palm/TT.
Björnattacken i Orsa Rovdjurspark

Arbetsmiljöverket kräver bättre grävskydd i Orsa rovdjurspark

2:59 min

Orsa rovdjurspark måste se till att björnar inte kan gräva sig under stängslen. Det är ett av de krav som Arbetsmiljöverket nu ställer, efter björnattacken i parken då en 18-årig djurskötare dödades.

En ung djurskötare dödades av björn i parken när han var i ett hägn tillsammans med en familj turister. Det var inte meningen att björnen skulle vara i hägnet, men senare uppdagades att den grävt sig under stängslet. 

Djurskötaren avled av sina skador och familjen som fanns i hägnet när attacken skedde chockades. Björnen som attackerade avlivades, och senare avlivades björnens syster som också fanns i hägnet när olyckan skedde. 

Utöver att förstärka grävskydden hos brunbjörnarna måste rovdjursparken också arbeta mer systematiskt med arbetsmiljön, säger arbetsmiljöinspektör Paul Keenan.

Senast den 28 februari ska Orsa rovdjurspark svara Arbetsmiljöverket, som ännu inte är helt klar med sin utredning av dödsolyckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista