Ett nyopererat knä
1 av 4
Rune Bernhardssons högra knä opererades på ortopedkliniken i Mora. Foto: Sari-Anna Söderman, Sveriges Radio
Sjuksköterskan Ing-Marie Berling och avdelningschefen Olov Bruselius tittar på en personalbild.
2 av 4
Många av personalen på ortopeden har stannat länge, konstaterar Sjuksköterskan Ing-Marie Berling och avdelningschefen Olov Bruselius. Foto: Sari-Anna Söderman, Sveriges Radio
Ortopedklinikens ortopedklinikens verksamhetschef Olle Sammeli på Mora Lasarett
3 av 4
Ortopedklinikens ortopedklinikens verksamhetschef Olle Sammeli är stolt över att kliniken har klarat vårdgarantin i alla år. Foto: Sari-Anna Söderman, Sveriges Radio
En nyopererat man
4 av 4
Rune Bernhardsson har precis vaknat efter en knäoperation. Foto: Sari-Anna Söderman, Sveriges Radio

Ortopeden på Mora Lasarett klarar vårdgarantin exemplariskt

3:04 min

Landstinget Dalarna får ofta kritik för långa väntetider och att vårdgarantin inte uppfylls. Men Ortopedkliniken i Mora har lyckats hålla operationsköerna kortare än de flesta av klinikerna i Sverige och har klarat vårdgarantin under alla 12 år.

– I dag ligger väntetiden från primärvården till mottagningen på 4–5 månader. Den har varit 3–4 månader tills i somras. Nu har den blivit lite längre eftersom vi får så många patienter från Falun, säger sjuksköterskan Ing-Marie Berling som administrerar operationskön.

Mora-ortopeden har ingen personalbrist.

– Vi har ett en bra struktur i arbetssättet, vilket gör att personalen vill stanna kvar, berättar avdelningschefen Olov Bruselius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista