Flygbild över marken där det nya bostadsområdet i Ornäs ska byggas. Man ser en del spridda bostäder, vatten, en hamn med båtar och gräsplaner.
1 av 2
Här, alldeles vid Ösjöns strand, ska det nya bostadsområdet byggas. Borlänge kommun vill ha både hyresrätter och bostadsrätter här, sammanlagt 50--100 bostäder. Foto: Borlänge kommun
Jan Bohman ler. Han har grön tröja och i bakgrunden syns stolar och bord i ett konferensrum.
2 av 2
Jan Bohman (S), kommunalråd i Borlänge, är glad över att sex byggföretag ville vara med i tävlingen om marken i Ornäs. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg / Sverigesa Radio

Flera med och tävlar om att få bygga nya bostäder i Ornäs

3:01 min

50-100 nya hyres- och bostadsrätter ska byggas vid Ösjöns strand i Ornäs. Genom att låta byggföretag tävla hoppas Borlänge kommun få kreativa förslag på hur bostadsområdet kan utformas.

– Vi valde tävlingsformen för att vi tycker att det är ett attraktivt område. Intresset visar att fler tycker så, menar Borlänges kommunalråd Jan Bohman (S). 

Tre av sex bidrag har gått vidare i tävlingen. De ska nu komma med ännu mer konkreta förslag, och i april utses vinnaren. Därefter ska detaljplaner tas fram, och om tidsplanen hålls kan de nya bostäderna vara klara för inflyttning år 2020. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista