En bild på en tjej som tittar på sin mobil, ihopklippt med en bild från en porrsida på nätet. Montage.
Kriminologen Nina Rung tycker vi måste prata mer om porr i skolan. Foto: Maja Suslin/TT

Få lärare pratar om porr

4:24 min

Det är få lärare på länets högstadieskolor som pratar med sina elever om porr. Trots att porr idag bara är ett knapptryck bort på elevernas mobiltelefoner.

– Jag är förvånad att de är relativt många, men jag gissar att det man tagit upp bara är den lilla del som finns i biologiboken, säger kriminologen Nina Rung.

Den enkät som P4 Dalarna skickat ut har besvarats av 265 lärare på högstadieskolor runt om i länet. Av dem svarar 40 procent att de har undervisat i sex och samlevnad det senaste läsåret. Och av dessa har en fjärdedel tagit upp ämnet porr. Men det borde vara betydligt fler tycker Nina Rung.

– Porr idag har mycket våldsinslag och förnedring mot kvinnor och den är tillgänglig dygnet runt för barn i deras mobiltelefoner. Därför måste vi prata om det här idag, säger Nina Rung.

Så här gjorde vi undersökningen:

* Vi vände oss till länets kommuner och bad att få epostadresserna till samtliga lärare på de kommunala högstadieskolorna.

* Totalt har 977 lärare fått undersökningen.

* Av dessa har 28,5 procent svarat, vilket är 265 lärare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista