Pers Anna Larsson
De har ett slags frikort. Man kan inte namnge dem, man kan inte polisanmäla dem, för det skulle vara så pinsamt, säger operasångerskan Pers Anna Larsson från Vattnäs om hur sexuella trakasserier får fortsätta inom operabranschen. Foto: Privat.
#metoo

Nytt upprop mot sexism i operabranschen

2:35 min

Operasångerskan Pers Anna Larsson från Vattnäs i Mora är en av initiativtagarna till ett nytt upprop mot sexuella trakasserier inom operabranschen.

I dag gör 653 sångare ett gemensamt upprop i Dagens Nyheter mot sexismen och trakasserierna i svensk opera- och konsertmiljö, som en följd av rörelsen #metoo. Det här uppropet har fått namnet #visjungerut och samlar vittnesmål om en tystnadskultur inom den klassiska musikvärlden. 

Operasångerskan Pers Anna Larsson från Vattnäs menar att det finns en problematisk kultur kring människor i maktposition inom den klassiska musikvärlden.

– De har ett slags frikort. Man kan inte namnge dem, man kan inte polisanmäla dem, för det skulle vara så pinsamt. Utan man offrar tjejerna där.

I en kommande P2-dokumentär riktas också kritik mot Kungliga Musikaliska Akademien, som anklagas för att ha blundat för anklagelser om sexuella trakasserier utförda av manliga ledamöter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista