En bild på ett klassrum, samt en bild på Fadime som mördades av sin pappa. Montage.
Fadime Shindal mördades i ett hedersrelaterat mord. Foto: Henrik Montgomery/TT och Janerik Henriksson / TT

Få dalalärare pratar om hederskultur

4:29 min

Trots att en kvarts miljon unga beräknas leva under hedersförtryck i Sverige idag är det få lärare på länets högstadieskolor som pratar med sina elever om hederskultur på sex och samlevnadslektionerna.

Av de lärare som svarat på en enkät som P4 Dalarna gjort så svarar bara en femtedel av de lärare som undervisat i sex och samlevnad att de tagit upp ämnet hederskultur.

– Det är fantastiskt att en del lärare har tagit upp det, men det betyder också att 80 procent inte har förstått att Sverige förändras, eller att dom kände sig okunniga, säger Soheila Fors som själv varit utsatta för hedersförtryck och idag driver föreningen Khatoon som hjälper andra utsatta.

En lärare som vill vara anonym säger att han tagit upp det här ämnet.

– Vi behöver prata med eleverna mer. Men för att våga göra det måste vi lärare få bättre kunskap, så vi inte trampar på nån öm tå i onödan. Men jag upplever att cheferna inte alls vågar prata om det här, det är för känsligt.

Så här gjorde vi undersökningen:

* Vi vände oss till länets kommuner och bad att få epostadresserna till samtliga lärare på de kommunala högstadieskolorna.

* Totalt har 977 lärare fått undersökningen.

* Av dessa har 28,5 procent svarat, vilket är 265 lärare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".